Kategorier
Okategoriserade

Besök och socialisering vår

Just nu går det knappt en dag utan att vi har besök på någon av Inez eller Pollys valpar, de har fått träffa så många och otroligt fina människor under sina veckor hos oss. Det gör mig tacksam och glad.

Samtidigt som Inez och Pollys valpar snabbt närma sig dagen då de är redo att lämna boet hos oss, så reflektera jag igen. Över socialisering, årstider och hur lika/olika det blir i takt med vädret ändras och möjligheterna ser olika ut men att det tillslut summa av kardemumma ändå blir likt. Jag ska utveckla hur jag tänker.

Jo om man tar Mollys bärvalpar som exempel, födda i januari och hade sin socialisering i stora delar i februari och början av mars här hos oss. Det va snö, regn och blåst på tvären. När valparna åkte hade de kissat mer på snö ute än barmark. Men vi kunde bygga hinderbanor, alla möjliga ljud från högtalaren och så kunde de snabbt gå ut och kissa och snabbt in igen, många många gånger på en dag. Vi va inne och valparna kunde själva välja när och hur mycket de va med mig i köket eller hallen och när de ville sova i valprummet.

Till skillnaden nu med Inez och Pollys valpar födda i april och har haft sin stora del av socialisering i maj. Då vi har kunnat vara ute mer och långt i på kvällen. Vi har kunnat göra utflykter både till skogen och runt om i trädgården tills de somnat i skugga tillsammans. Det har kört gräsklippare, fyrhjulingar, traktorer och andra fordon precis utanför valphagen. De har fått massor av besök och kunnat springa fritt i hela trädgården. De har fått vara på fritids för att upptäcka allt roligt där.

Jag tro att summan av allt ändå blir lika mellan de olika kullarna om man tänker på valpen. För det de alla fått är träning, en och en tid, massor av pussar (brukar säga att jag måste pussa på dom för ett helt liv på 8 veckor 😉 ) De har fått min fulla uppmärksamhet och de har fått bli hanterade och älskade på precis samma sätt. De har fått lära sig sitt och sittleken, att följa och att ha selen på sig. De har fått smaka massor av olika saker.

Årstiderna kan vi bara anpassa oss efter och se till att valparna får med sig det vi tycker är viktigt och på bästa sätt utifrån nuet.

Det går så fort och det känns som Inez valpar nyss föddes och så åker de om typ en vecka. På lördag nästa vecka är de redo att flyga ur vårt lila bo och vår trygga värld. Redo för sina alldeles egna familjer och redo för en ny större värld. Familjerna har alla varit här och de har lyssnat på föreläsningar och vi har haft zoom möten. På lördag ska vi bara göra det roliga, träna valp, och prata roligheter. Innan vi efter en dag tillsammans skiljs åt.

Kram

Lovisa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *