Kategorier
Okategoriserade

Socialisering och valparnas förskola

Det pratas mycket och väl om socialisering på valparna och deras första tid. Det är en viktig tid för valparna att få en försmak om hur livet kommer att se ut sedan.

Igår blev Inez och Svantes valpar tre veckor och även om vi tjuvstartat med att vara i köket 2 dagar redan så började vi igår lite mer på riktigt. De fick ordentligt med valptoaletter, för att redan nu få in vanan att söka upp och använda dom. Det underlätta så mycket för mig och framför allt för valparna. Så varje gång de vaknar och jag är där, så ser jag till att de hamnar just på en valptoalett. Under denna veckan kommer stora delar bortsätt från bädden de sover i och lite lekyta vara täkt med valptoalett. Sedan kan vi göra de mindre och mindre del och tillslut har vi tre st kvar. Det är början till att lära sig bli rumsren. Om lite mer än en vecka kommer de få börja gå ut och vara ute också vilket också hjälper på den träningen.

Utöver att toaletterna och den träningen började igår så fick de också undersöka och träffa på några små mjuka föremål, små gosedjur. En av dom tog en i munnen och gick omkring direkt. Så roligt, annars undersökte de men gjorde ingen stor grej av det. Vilket är önskvärt. Idag ska vi introducera våra underläggs plattor som gör att de är lite olika strykturer under tassarna. Blir roligt att se.

Pollys valpar har idag börjat höra och alla reagerade när jag pratade med dom idag. Det är något speciellt de där första gångerna när man ser deras små ögon och när de hör en för första gången. Det är ändå ett rätt stort ögonblick för både valparna och för mig. Vi få då två sinnen till att använda och kommunicera med.

I helgen kommer även Pollys valpar få hänga i köket en stund och den stora världen öppnar sig för det gänget också. En av Pollys valpar har redan lärt sig att komma ur lådan så idag får vi ta bort lådan och göra iordning utan lådan till dom.

Utöver föremål och underlag så är det en ständig träning på ljud, radion går, vi spelar fyrverkeri ljud och dammsugaren går flera gånger om dagen och såklart en lite extra klumpig matte i köket när det ska lagas mat. På så sätt blir de tidigt vana vid att sova vidare trotts att de hör något ljud. Det är en stor fördel senare i livet för de små.

Det är så roligt att se skillanden och likheter mellan valparna.

Pollys valpar var rätt sena med att öppna ögonen men är mer nyfikna. Medan Inez valpar öppnade ögonen tidigt, men inte kommit på hur man tar sig ut ur lådan än.

Trevlig helg önskar vi er!

Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *