Kategorier
Okategoriserade

Mål och motivation

Är vi började för 10 år sedan så kunde jag aldrig ana vad vi skulle vara idag och den resa vi också har framför oss. Det är så himla roligt att hela tiden utveckla, utvärdera och göra om ibland och fortsätta ibland. Som jag sa när jag förra året testade en ny toalett lösning till valparna. Efter 6 år med samma lösning som fungerade och jag va nöjd med, att ”man får inte vara dummare än att testa nya saker för det värsta som kan hända är att vi får gå tillbaka till en lösning som fungera, man måste vara öppen för ännu bättre lösningar” Det gäller det mesta och just i detta fallet så gick vi efter en kull tillbaka till den gamla lösningen för den fungerade bättre hos oss. I andra fall kan det vara tvärt om och man kanske vunnit på det istället. För det är lätt att tänka att man ska hitta ett system/schema som fungera hos alla uppfödare med alla valpar. Det tror jag inte på av olika anledningar, bland annat för att förutsättningarna hela tiden förändras, i samma hus och med samma linjer. Hur tänker hon nu undra ni?

Jo om vi blir fast i ett system/schema som vi varje kull följer dag för dag, kull för kull. Så finns det en risk att vi inte ger oss möjligheten att utvecklas. Där emot är dessa system/scheman mycket bra att lära sig grunderna i och ta det som fungera bäst för just mig eller just dig i varje system/schema. Detta gäller egentligen med kurser, instruktörer och hundpsykologer också. Min filosofi har alltid varit att kunskap från olika är de som ger mig mest kött på benen. Att ibland också lära sig vad som inte fungera eller vad som jag inte vill med min hund är också värdefull kunskap. Detta gäller även uppfödningen och allt där till.

Under de senaste åren i och med att vi landat här på gården och bott in oss och vet huset och gårdens för och nackdelar kan vi också lägga all vårt fokus på att förbättra och utveckla. Genom att vara öppen för nya saker och förändringar också ge oss möjligheten att bli ännu bättre och det är en härlig känsla att kunna med ny kunskap och nya lärdomar se skillnaden.

För vad är det vi vill egentligen och vad är bra och vad är mindre bra och kan vi göra för mycket, det är frågor som ska och bör ställas ofta och med det mesta vi gör. För ibland kan det vara att mycket inte är bäst, utan en balans och den är inte helt självklar och kanske olika på olika ställen. Det är helt okej.

Detta kommer jag att lyfta mer under våren i våra YouTube video. Hur vi tittar på saker och få de så bra som möjligt, små saker som kan göra stor skillnad.

Det roligaste och det som ger så himla mycket är det blir precis som man tänkt sig och vill att det ska bli. När det klaffar och den iden man hade i huvudet blev bra även i verkligheten och gjorde nytta för hundarna, valparna eller valpköparna.

Så det är det som ger mig mest motivation och glädje just nu.

Snart kommer valparna och vi får lite nollställa och hitta rätt väg för just dessa valpar, även om det är mycket likt så blir det individuella skillnader mellan olika kullar och olika individer. Inte stora och bara för att just varje valp ska utifrån det vi vet och kan och har chans att påverka positivt så ska göra det. Vi har en grundmodell som vi utgår ifrån, som ger oss styrka och lugn.

Tack för att du tagit dig hela vägen hit igenom denna text.

Kram

Lovisa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *