Kategorier
Okategoriserade

Full fart på gården

Som varje kväll så börja mitt huvud gå på alla cylindrar samtidigt och det är svårt att inte göra något. Så alltid blir det något, om det är svårt att hitta på något går det alltid att titta på stamträd…

Idag blev det att skriva här efter att planerat vilka kombinationer som jag gärna ser i framtiden. Det är roligt och spännande, jag skriver listor på hundarnas styrkor och svagheter och tillsammans med stamträdet och hälsa lägger vi pussel med vilka som skulle kunna bli bra matcher och sedan är det bara att vänta in och förbereda för det. Ofta görs dessa långt i förväg och jag kan många gånger gå tillbaka och titta, tänka och lägga om, om jag vill.

Bär valparna 4 veckor

Det är roligt och något jag kan göra i evigheter, älskar att planera, tänka på förbättringar och lägga upp hur vi ska komma till målet. Det är liksom det roliga och svåra med att jobba med hundar och djur överlag att vi inte kan veta exakt och att vägen inte är rak. Det gör det spännande, läskigt men ofta så så rolig.

Denna veckan har det varit många roligheter här på gården och jag längtar så jag spricker till jag kan berätta.

Bär valparna är nu 4 veckor och de är så roliga att hänga med nu. De upptäcker världen med en så härlig känsla och jag får bara hänga med i deras tempo och ge dom lagom med utmaningar varje dag. För nu går det undan och när jag ser på de små så tänker jag på att det är lätt att tänka att de kan mindre än de kan, för att de är små. Men jag tro på att ta vara på deras nyfikenhet och se till att vägen framåt är säker.

Ett exempel, jag öppnade upp för valparna till hallen utanför valprummet och tänkte att detta blir lagom för er att upptäcka idag, men redan efter någon minut ville de in i köket också och jag öppnade grinden och lät dom utforska. Både jag och Molly fanns där och stöttade upp om det behövdes och det är det fina med att de får välja lite själva i början och att bygga självförtroende. Att uppmuntra nyfikenheten, för när de kan vägen dit kan de också hur de kommer tillbaka oftast och de växer av att ta sig själv fram och tillbaka.

Nu får valparna mat utanför valprummet varje dag och vägen till maten ser olika ut och kommer att ändras längs vägen. Idag va det lite hinder att ta sig över, imorgon kanske det sitter en ny nalle där att gå förbi, eller ett större hinder. Ja det kommer att utvecklas efter hand och de kommer få göra vägen till maten både i grupp och en och en. Vi gör det en måltid och de andra måltiden kan variera, från att få det i grupp eller få äta en och en. Att använda maten som en hjälp på vägen, utan att det blir en hets lek, utan variera och se till att det blir roligt att leta efter maten och se vad som bjuds på vägen.

Malwa och Brumma får träffa valparna lite varje dag och Brumma som verkligen älskar att vara med valparna njuter varje sekund. Så roligt att se henne nu 9 år efter att första kullen hon va med på efter sin egen kull kom till världen. Så i nio år har hon varit med och lekt, busat och hängt med våra valpar så man får nog ändå säga att hon är en proffs valplekar/extra mamma vid de här laget. En sådan tillgång för både mig, mamman och valparna.

Nu är valparna nattade och alla hundar är rastade och fått den mat de ska ha för dagen, dags för mig med att dra ner tempot, för imorgon är en ny dag med spännande saker som ska hända. Valparna ska få nya uppdrag, hundar ska tränas och aktiveras och så ska jag på lite äventyr (mer om det snart).

Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *