Kategorier
Okategoriserade

Mer Hälsotester

Vidare på detta med hälsotester, tycker det är roligt och viktigt att vi tänker på de olika undersökningarna och varför vi gör detta.

Svante tar det lugnt i det fulla väntrummet hos vet.

Igår va det dags för ögonlysning och patella undersökning för Svante. Ögonlysning görs av en ögonveterinär och denna ska vara gjord inom 12 månader innan parning. Varför gör vi detta flera gånger och inte bara en gång som med alla andra tester kan man ju undra. Jo för det finns ögonsjukdomar som vi inte kan DNA testa för och som dyker upp först senare och för att vi ska undvika att dessa sjukdomar dyker upp och får fäste så gör vi hellre en ögonlysning för mycket än en för lite.

Patella är likt resterande tester ett test som vi gör en gång. Patella är ofta inte en undersökning som görs på större hundar, men vi vet att det kan förekomma så även på våra medium och stora medium/standard hundar får genomgå denna undersökning också även om det bara från Svenska Labradoodleklubbens sida bara är rekommenderat på Mini. Det finns ingen anledning att inte göra det med precis samma anledning som med alla andra tester, vi testar för att förebygga och inte åtgärda. Vi minska risken att någon av valparna får Patella luxation, även om vi inte kan få risken = 0.

Doris i vintras då 6 månader❤️

Doris gjord sin röntgen igår och även hennes PennHip kom tillbaka med toppen bra resultat. Jag kan ju inte annat än att vara stolt över resultaten och chansen att kunna öka sannolikheterna att även valparna i framtiden får de bästa möjliga förutsättningar.

Det roligaste va ändå hur trevliga, goa och fina både Doris och Svante va hos veterinären.

När både röntgen, ögonlysning och patella är gjorda så återstår bara DNA tester. Så igår innan Svante åkte hem till sin fodervärd igen så svabbade vi honom och ska nu förbereda för att skicka över hans tester till USA för att få svar på hans tester även om vi redan nu genom att titta på hans föräldrar kan veta att han är fri på de flesta av testerna redan och då vi bara ha att man kan vara fri genom föräldrarna i 1 generation så behöver han göra tester som vi med största sannolikhet vet att han kommer vara fri på men vi vill ju vara helt säkra.

När alla tester är på plats så är det fritt fram och jag ser framemot att se nya generationer växa fram de kommande åren, för det tar tid och ju längre man håller på desto mer högre krav får man och ju mer man vet och lär sig desto svårare blir det. Men det är utmaningen som gör det roligt att hela tiden utvecklas med hundarna, tiden och hundtypen Labradoodle.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *