Kategorier
Okategoriserade

Varför en F1 Labradoodle i Australian Labradoodle avlen?

En fråga som jag får då och då varför jag valt att ta in Nässla och nu Nova till vårt avelsprogram, jag tänkte att jag i detta inlägg ska förklara lite hur jag tänker och vad som ligger till grund i mitt beslut.

Som jag ofta säger och har nämt tidigare så börja detta för några år sedan sådär 5 år sedan. Jag började sätta mig in i stamträd av Australian Labradoodle allt mer och timmarna jag har lagt på att titta på stamträd är många många och jag tycker det är så intressant och roligt att se hur man valt att göra och hur det utvecklas över tid. Det är ju en stor fördel att man regisserat in alla stamträd i ett register och att det går att söka och titta på stamträd över hela världen så enkelt som man som uppfödare kan göra i WALAs databas.

Tiden gick och jag blev mer och mer insatt i hur det såg ut i sverige och i världen, pandemin kom och där med många nya uppfödare med nya linjer in till Sverige. Så himla roligt att vi blir fler och fler som viger våra liv åt våra fina hundar. För ca 2,5 år sedan tog jag beslutet att vi måste få in lite nya linjer, detta för att jag såg att vissa hundar fanns i så gott som alla våra svenska hundar men också många hundar runt om i hela världen.Ett sätt för att minska spridningen av dessa hundar är att ta in hundar som inte har dessa hundar i sig. Där kommer första anledningen till att Nässla kom in i bilden.

Andra anledningen är att jag också såg att andelen Labrador var för mitt tycke för låg, jag är uppvuxen med labrador och jag vill helt enkelt ha mer av hennes temperament och egenskaper i våra linjer. För jag tycker det är synd att missa det, av flera anledningar.

Under hösten 2023 började jag göra en djupare analys av Svenska Australian Labradoodles, för att på riktigt se hur läget är. Denna första del presenterades på Svenska Labradoodleklubbens uppfödarseminarium som hölls i höstas. Efter det har jag utvecklat den ännu mer och fått hjälp längs vägen för att göra den ännu mer bred och trycka på fler viktiga delar. Denna analys presenteras nu på Svenska Labradoodleklubbens hemsida.

För mig som tillsammans med mina föräldrar tog emot den första kullen av Australian Labradoodles i Sverige och nu i över tio år vigt till stora delar mitt liv till just Australian Labradoodle så ligger detta mig väldigt varmt om hjärtat och något som jag längre inte kan hoppas att någon annan ska göra åt mig. Under kommande år kommer jag att satsa mycket på detta att ta in nya linjer och tillföra dessa nya linjer till våra etablerade välarbetade linjer. För det är där jag tror att det kan bli riktigt riktigt bra. Det kommer vara en tillgång till vårt avelsprogram men också för Australian Labradoodle i stort, framförallt i Sverige.

Detta kommer betyda att i första ledet kan pälsen vara mer varierande men detta är en sak som jag gärna tar om vi kan få in mer Labrador temperament och mindre av de överanvända hanarna. Att bygga dessa nya linjer långsamt och sunt och vi hoppas att detta kommer leda till positiva konsekvenser i många avseende.

Vi kommer snart att gå ut med ännu mer Labrador nyheter, snart snart är vi redo för det. Det kommer bli roligt och spännande. Viktigt för den långsiktiga, breda och hållbara avelsarbete som vi vill och strävar efter.

Just nu njuter vi av våra första kull i det som vi kallat Projekt Nässla. Vi är så spända och förhoppningsfulla över att följa Nässlas valpar och resten av valparna som kommer födas i vårt projekt. Ingen är mer förväntansfull än jag.

Många kramar från Lovisa

Bild på Brummas Ramslök som är Nässla och Milous son.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *