Att vara valp

Varje valp står i fokus

Valpens resa börjar redan innan valpen födds, då miljöpåverkan på valpen börjar redan i magen, mammans känslor speglas till valparna. Därför lägger vi mycket fokus på att tiken under dräktigheten, ska få vara lite av en prinsessa. All onödig stress försöks att uteslutas i högsta mån. Detta är så klart viktigt både innan och efter dräktigheten också.

Lugn och ro

Genom hela valptiden hos oss lägger vi fokus på att valparna ska få lugn och ro att kunna sova och ta det lugnt så mycket som de behöver. I början är det mycket lugnt hos valparna och de äter och sover. I takt med att de växer är de vakna mer och mer. Vi är fast beslutna om att sömn är mycket viktigt för valparna och att de ska få chans att återhämta sig på de platser som de är trygga på under flera längre tillfällen per dag. Tiken får själv bestämma hur mycket hon vill vara med valparna och hur mycket aktiviteter som hon vill vara med på. En nöjd mamma är en lugn mamma.

Övningar

Från att valparna är ca 3 dygn så börjar vi att göra små enkla övningar med valparna, allt för att valpen på bästa sätt ska förberedas på livet som vuxen hund. Övningar fortsätter i olika steg fram tills valparna åker. Övningarna är inte bara anpassade efter valpar och den fas som valpen går igenom utan alla övningar görs på valpens nivå. Nivån på övningarna kan variera från dag till dag och från valp till valp. Då vi tror att det är viktigt att varje valp får chansen att utvecklas i sin egen takt och att ”framgång” inte ska stressas fram. Då får vi trygga valpar. Målet med varje övning är att valpen ska komma med en bra känsla från övningen, på detta sätt bygger vi självförtroende och trygghet i att klara övningar.

Besök

Valparna som växer upp hos oss från inte bara träffa alla valpfamiljer utan också personer i vår närhet. För oss är det viktigt att valparna har fått träffa många olika snälla personer under sina sista veckor hos oss för att tillsammans med syskon och mamma skapa bra minne av alla människor. För att när valpen sedan i nya familjen träffa nya människor ska kunna ha referens från valptiden hos oss att luta sig mot. Det är först vid 4-5 veckor som vi tar emot besök till valparna. Innan de har valparna fullt upp med att lära sig att gå, upptäcka valphagen och lära känna oss som bor här.

De andra hundarna

Hos oss bor 2 hundar som gärna hjälper till med valparna. På olika sätt är de en central del i valparnas uppväxt och ger valparna erfarenhet av andra vuxna hundar och de blir duktiga på att läsa hundspråk och att hänga i grupp. Brumma och Malwa är mästare på att ta en extra mamma roll när mamman till valparna behöver en paus. Detta ser jag som en ovärderlig tillgång för valparna. Självklart är det mamman till valparna som väljer hur mycket de andra hundarna får vara med. För oss är det viktigt att mamman är trygg i att inte behöva skydda sina valpar och att vi alltid finns där för tiken, det är hennes önskemål som går först.

Träning

Valparna får under de sista veckorna egna små små träningspass eller lekpass, tillsammans med oss en och en. Där vi får bästa möjliga chans att lära känna valparna mer på djupet. Att se hur valparna klara enkla uppgifter anpassade efter dom, en och en gör att vi ser skillnader och likheter i kullen och på det sätt tidigt kan se vad just den valpen är bra på just nu och hur man kan bygga övningen nästa dag för att valpen ska utvecklas ännu mer. Det är en av de roligaste delarna tycket vi. Att se valpen utvecklas dag från dag. Detta ger oss också en bra grund till vilken valp som ska till vilken familj och hur familjen ska jobba vidare för att valpen ska utvecklas till den bästa versionen av sig själv. Vi använder oss såklart av modern forskningsbaserad träning, i vår tränings med valparna som för valpen nog mest ses som en rolig stund.

Upptäcka världen

Att som valp från det att valpen är redo att börja utforska världen vid 2-3 veckor. Ha chansen att får utforska och upptäcka världen i små steg. I början kan det handla om att utforska en sked, en leksak eller ett gosedjur. För att det sedan utvecklas till att utforska en ny plats som skogen, bilen eller hos veterinären/annat hem. Vi kan inte nog lägga tyngd i att det vi tror att det är mycket viktigt för valpen att få upptäcka saker tillsammans med mamma och syskon först så att detta sedan kan användas för referens i mötet med nya grejer senare l livet. Att få upptäcka och normalisera saker i tillsammans kan hjälpa valparna framåt och att våga mer än om de ska göra det själva. Att lämna varje ny situation med en bra känsla är det vi satsa på och jobba mot.

Sömn och åter sömn

Det kan låta som att vi gör mycket med valparna, vi är mycket närvarande i deras liv och vill vara en del av de i störat möjliga mån. Vikten av sömn är minst lika viktig som aktiviteterna om inte ännu viktigare. Så våra övningar, aktiviteter och träningar med valparna görs när de ändå är vakna och inte när de sover. Så vi utnyttjar den tid som valpen är vaken på att inte bara busa som också är en viktig grej för valpen men att vara i från gruppen någon minut varje dag gör ingen skillnad på värken sömnen eller leken.